Påverkanstorg och jämkning

I helgen var jag så kallad IPA, inflytandepunktsansvarig på två påverkanstorg på MP-kongressen. Den första var hanterlig, men ett lagom antal frågeställningar och ett lagom antal ombud som ville kommentera och diskutera . Det var varmt och trångt, men det gick.

Det andra påverkanstorget var helt orimligt, hela valmanifestet på en inflytandepunkt! Alltför många skulle diskutera allt för mycket samtidigt. Meningen med torgen är att ombud ska kunna diskutera sig samman när de har likalydande förslag, men då måste de ju också vara där samtidigt och vilja göra det. Det var inte alltid de ville det. Alltför många hade bara fasta mandat. Dvs fick inte förändra det förslag som lagts tidigare. Synd!

Det kändes bra ändå att på en viktig punkt lyckades Lena och Linnea från Halland resp Dalarna att jämka ihop sina förslag om kultur. De hann t o m skriva rent det och sätta upp det på väggen innan tiden var slut. Däremot hann ju inte all de som stöttat de två ursprungsförslagen ta ställning till det jämkade förslaget. De var många, men fanns inte på plats när jämkningen var klar för att ta ställning till slutversionen.

Så hur skulle jag redovisa detta i protokollet? I sex timmar, inklusive en kort lunch, jobbade jag och Daniel som delade på ansvaret för detta påverkanstorg med efterarbetet. Vi tog ner alla lappar, sorterade, läste och skrev protokoll ner på allra lägsta detaljnivå. Hur många som stött det ena eller andra förslaget skulle redovisas liksom vilket som kunde bedömas vara torgets huvudförslag. Allt skulle med. Teresia hjälpte till. Allt skulle in i datorn, godkännas och sedan skrivas ut i god tid inför beslutsgenomgången påföljande dag så att alla fick tid att läsa.

Jag redovisade det jämkade förslaget om kultur som huvudförslag och det gick igenom. Roligt! Och precis som Peter sa, valmanifestet blev bättre än det ursprungliga förslaget.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: