Brev till statsministern

Till statsminister Fredrik Reinfeldt

Hej Fredrik!

Mat är mänsklig rättighet enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna från 1948 och enligt konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna, ESK-konventionen från 1966. Trots det kränks den dagligen utan att de regeringar som skulle ha skyddat och respekterat sina invånares rätt att kunna försörja sig i värdighet, ställs till svars.

Det förvånar mig mycket att den svenska regeringen, som i alla sammanhang säger sig arbeta för mänskliga rättigheter har beslutat att inte underteckna tilläggsprotokollet till ESK- konvention, som FN:s generalförsamling enhälligt antog den 10 dec 2008. (Läs gärna min artikel på http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-ar-svart-att-forsta-regeringens-hallning_3132909.svd)

Just nu pågår en omfattande ”landgrabbing” världen över. Den odlingsbara marken blir allt mer åtråvärd och företag i välbärgade länder ägnar sig i snabb takt åt att köpa upp mark i syd för framtida behov. De som drabbas är fattiga människor utan papper på att de äger den mark de brukar. Ofta är det kvinnor och ursprungsfolk som körs iväg och förlorar sina försörjningsmöjligheter.

Världsbanken kommer i slutet av april att fatta beslut om några principer för hur dessa så kallade investeringar ska kunna göras på ett anständigt sätt, men principerna ska vara frivilliga och kommer därför inte kunna förhindra att mängder av utblottade människor kommer att påverkas mycket negativt. ”Landgrabbing” kan aldrig vara att värna mäskliga rättigheter och demokrati. Redan nu är antalet kroniskt undernärda över en miljard människor. De har aldrig varit så många och ändå ökar antalet. En stor del är barn och de dukar under i en takt av ett barn var femte sekund.

Den svenska regeringen har nu en möjlighet att göra något för att förhindra ”landgrabbing”. Lyft frågan till en anständig diskussion! Gå inte på de principer Världsbanken föreslår. Arbeta istället för implementering av rekommendationerna från International Conference on Agrarian Reform and Rural Development (ICARRD) and the International Assessment of Agricultural Science and Technology for Development (IAASTD). Och se till att ESK-konventionens mänskliga rättigheter om mat, vatten, bostad, hälsa och utbildning för alla människor respekteras. Sverige borde naturligtvis skriva under det nya tilläggsprotokollet till ESK-konventionen som ger individer klagorätt på sina regeringar då de inte skyddar deras rätt att kunna försörja sig.

Med hopp om ett kraftfullt agerande från den svenska regeringens sida i denna fråga
och om ett positivt svar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: