Vart fjärde barn i USA är drabbat av hunger

49 miljoner amerikaner går hungriga. 17 miljoner av dem är barn under 18 år. 1/3 av människorna i t ex Philadelphia har erfarenhet av hunger. Man talar om en hungerepidemi. Obama lovade utrota hunger bland barn till 2015, men utvecklingen har hittills gått åt fel håll. Precis som i världen i övrigt. Ensamstående mammor och deras barn är värst drabbade. Många skolor har börjat servera både frukost och lunch och många elever får också med sig en matpåse hem på eftermiddagen för att ha något att äta på kvällen.
Och det går ju inte att mätta ett barn med löften om att de ska slippa vara hungriga om fem år, 2015! Då är ju skadan redan skedd.

Barn behöver mat, ljus och värme bland annat. Men i slutet av månaden är det tomt i många skafferier. Matkupongerna delas ut i början av månaden och maten räcker inte månaden ut. Och färskvaror verkar det inte alls handla om, tyvärr, utan mest kex och tonfiskburkar. Barnen drabbas naturligtvis hårdast. Matbristen ger sjukdomar, depressioner och inlärningssvårigheter. I de fattigaste områdena är det dessutom långt till billiga stormarknader och människor utan bil kan inte ta sig dit. Därför räcker inte heller pengarna långt. En mamma berättar att hon gett barnen isglass till frukost. Inte heller kan de vuxna betala sina elräkningar, så barnen har det ofta både mörkt och kallt.

Alla människor har rätt till tillräckligt med näringsrik och god mat som ger kraft och energi att leva ett bra liv. Alla har också rätt till bostad, utbildning och hälsa. Dessa rättigheter finns inskriven i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948. Rättigheterna har förtydligats i konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna från 1966. Den har USA som en av få länder inte skrivit på.

Människor i USA kämpar för sina ekonomiska rättigheter. Vid ESF, European Social Forum i Malmö för några år sedan mötte jag några kvinnor som bildat Poor Peoples Human Rights Campaign. De hade blivit fråntagna sina barn för att de inte hade haft råd att betala hyran, utan sov i bilar. Ingen hjälp fanns att få. Nu uppmnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: