Vill till riksdagen!

Just nu pågår provval till riksdagslistan för MP i Västar Götaland norra. Har precis postat ett brev till alla medlemmar i valkretsen och bett dem stödja min kandidatur. Hoppas det funkar och att fler blir glada än arga!
Den 12: räknas rösterna och den 22:a fastställs listans fem första namn!

Anledningen till att jag vill arbeta i riksdagen under nästa mandatperiod är främst mitt internationella engagemang, men jag har också stor politisk erfarenhet och uthållighet. Därför tror jag att jag skulle kunna göra nytta.

Mitt fokus är rätten till mat och nollsvält. Det finns tillräckligt med mat för att alla ska kunna äta sig mätta. Kronisk undernäring beror varken på för liten produktion eller på katastrofer och krig – utan sker under helt vardagliga förhållanden.

De finns tre saker vi måste verka för:

1. Öka trycket på världens regeringar så att de respekterar att mat är en mänsklig rättighet och att de gör det de åtagit sig när de undertecknade FN- konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturell rättigheterna, dvs. skyddar och respekterar sin egen befolkning.

2. Förändra EU:s handelspolitik, så att vi inte tvingar på fattigare länder avtal som gör att de tvingas öppna upp sina marknader för europeiska storföretag som tvångsförflyttar ursprungsfolk och småjordbrukare.

3. Förändra vår egen livsstil och minska våra ekologiska fotspår så att det finns utrymme för alla att försörja sig i värdighet utan att klimatet försämras.

Den här mandatperioden sitter jag i kommunfullmäktige i Alingsås och arbetar med barn- och ungdomsfrågor. Har ställt många frågor och interpellationer och synts en hel del i Alingsås tidning. Vi är ett bra gäng i lokalavdelningen och lyckades mycket bra i EU-valet och fick nästan 15 %. Ska strax iväg till studiecirkeln för att tipsa om hur man umgås med media, för alla nya som vill ta på sig uppdrag nästa mandatperiod. Jag gillar att organisera och bygga upp bättre strukturer för vårt arbete inom MP. Under fem år var jag sammankallande i Miljöpartiets internationella kommittéen och satt också i partistyrelsen två år.

Men jag har också erfarenheter från ett annat parti. 1991-1998 satt jag i riksdagen för socialdemokraterna. Den erfarenheten kan vara till nytta i det kommande samarbetet med (S) och (V). Kulturen inom våra partier är väldigt olika och kanske kan jag överbrygga en del missförstånd.

Jag var väldigt grön även som socialdemokrat; var EU-motståndare och JAS-motståndare, motionerade om sambandet mellan ekologi och den ekonomi och ifrågasatte den eviga ekonomiska tillväxten som mål för politiken.

Redan i mitten på 90-talet tyckte jag att Saab och Volvo skulle börja göra bensinsnålare bilar. Det var inte populärt hos alla metallare i Trollhättan och Dalsland, så jag blev helt sonika utbytt på riksdagslistan inför valet 1998. Det var första gången det var personval och de ville inte riskera att jag skulle komma in..

I riksdagen satt jag först i Jordbruksutskottet (miljö fanns inte då), 1991-1994 sedan i Utrikesutskottet. Det lämnade jag i protest 1996 då (S) sparade 5 miljarder i biståndet. De sista två åren var jag ersättare i Kulturutskottet.

Men jag fyllde ändå tiden väl bl. a. som ordförande i riksdagens grupp för mänskliga rättigheter och som vice ordf. i PGA, Parliamentarians for Global Action som samarbetar globalt kring miljö- och fredsfrågor.
Andra intressanta uppdrag som jag är ganska stolt över, var ordförandeskapet för svenska FAO-kommittén (FN:s organisation för Food and Agriculture) och i en Policygrupp för strategiskt tänkande kring globala livsmedelsfrågor. Allt vad vi föreslog där känns helt rätt ju mer tiden går.

Är det något jag är bra på så är det på att tänka långsiktigt och att se nya möjligheter. Bland annat därför trivs jag så bra i Miljöpartiet. Jag har varit medlem sedan 2003 och ställde upp i riksdagsvalet 2006
då jag stod på andra plats och var mycket nära att bli inkryssad.

Bland annat därför vill jag försöka igen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: