Världens barn

Insamlingsgalan Världens barn får Tom Alandh i GP att fundera över begreppet solidaritet. Det är bra. Vi vill så gärna göra gott och vara snälla, men om det verkligen var svälten vi ville avskaffa, var det då galor för att samla in pengar vi skulle ordna ?
De svältande kommer ju inte att få pengarna utan organisationer som ska utföra olika projekt. Men bistånd utifrån kommer aldrig att lyckas ordna grundläggande välfärd, barnavårdscentraler, mödravård, barnbidrag och skolluncher. Det måste ju varje regering göra för sin befolkning. Och resurserna finns i alla länder, men ofta struntar den ekonomiska eliten och regeringen i sin egen fattiga befolkning.
Därför måste vi öka respekten för mänskliga rättigheter och lägga ansvaret där det hör hemma. Och just nu när konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna äntligen fått sitt efterlängtade tilläggsprotokoll och 30 stater redan ratificerat det, vore det perfekt läge att lyfta upp rätten till mat som lösning på hungerproblemet. Nu kan individer klaga på sina regeringar när de inte skyddar o respekterar sin befolknings rätt att få försörja sig i värdighet.
Vad vi borde göra från Sverige är naturligtvis att skriva under detta protokoll och för övrigt sluta att sabotera andra länders möjligheter t ex genom den orättfärdiga handelspolitik vi genom EU prackar på dem. De gruvor och plantager som breder ut sig där människor bott o försörjt sig under generationer kränker deras rättigheter. Vi borde avstå från att lägga beslag på så mycket råvaror och resurser bara för att vi har köpkraften. De som tvångsförflyttas förlorar sin mark och har inga andra försörjningsmöjligheter. Det kan inga galor i världen rätta till. Men respekt för mänskliga rättigheter kan det.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: