Sverige och ekonomiska o sociala rättigheter

Den 24 sept var det äntligen dags att signera FN:s nya tilläggsprotokoll till konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna. Äntligen skulle rätten till mat upphöjas till att få samma dignitet som rätten till prat. Individer vars rättigheter kränkts, ska få en möjlighet att ställa sina regeringar till svars när de inte har skyddat o respekterat sina invånares ekonomiska o sociala rättigheter.
Till det yttersta av sin förmåga och med alla tillgängliga resurser, så som de lovade då de undertecknade konventionen från 1976.
Det är ju en självklarhet att Sverige ska underteckna tilläggsprotokollet, men icke! Den borgerliga alliansregeringen vägrar. Carl Bildt tror inte på idén, men ekonomsikt utanförskap talar moderaterna gärna om liksom om demokrati och mänskliga rättigheter, men det verkar gälla bara vissa!
29 länder skrev på, däribland Belgien, Finland, Frankrike, Italien, Luxenburg, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien o Spanien för att bara nämna tio EU-länder. Sedan var det 19 länder till som t ex Argentina, Ukraina, Senegal o Östtimor.
Roligt att Jan Eliasson f d utrikesminister, s, och Aleksander Gabelic riksdagsledamot, s, kritiserar regeringen för att inte skriva på i dagens debattartikel i GP. Då kan vi hoppas på ett undertecknande vid ett ev. regeringsskifte nästa höst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: