Maria Leissner o demokratin

Den 15 sept firades FN:s demokratidag med ett seminarium i Stockholm där man diskuterade vad som händer i Honduras. FIAN var medarrangör och jag fick inleda.
EU:s och Sveriges fördömanden av kuppen har varit väldigt vaga och svaga. Är demokratin inte så mycket värd om den som vinner inte är så bra som vi hade tänkt oss? Eller är inte demokratin något heligt som vi värnar i alla sammanhang? Det borde det väl vara.
Och hur ska demokratin fungera om folk inte har mat i magen?
Maria Leissner, fd folkpartiledare och regeringens ambassadör för demokrati medverkade på detta seminarium o redovisade mycket intressanta siffror på stödet för demokratin i Latinamerika. Det har ju varit en lång demokrativåg över kontinenten. Diktaturer har störtas och ersatts av demokratiskt valda presidenter. Det är en glädjande och mycket positiv utveckling. Men stödet för demokratin blir allt svagare. Bara 20 % av befolkningarna tycker att demokrati är viktigt!
Orsaken är, enligt Leissner, att regeringarna misslyckats med att leverera välfärd. Människor har inte blivit mindre fattiga, det har inte blivit bättre skolor och sjukvård. Det mesta är sig likt sedan tidigare. Skattesystem saknas så staterna kan inte betala löner till anställda i offentliga sektorn som är minimal.
Vad vore då självklarare om inte att stödja de stärkta kraven på regeringarna att leverera välfärd, som blivit möjliga genom det nya tilläggsprotokollet till ESK-konventionen, frågade jag.
Hon kände inte till regeringens hållning, att Sverige inte skulle skriva under, men lovade undersöka saken.
Det ska bli intressant att se vad hon svarar.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: