Nicaragua

19 juli 2009. Det är 30 år sedan sandinisterna gjorde revolution i Nicaragua och störtade den avskydda diktatorn Somoza. Vad många vi var som gladdes åt segern och som älskade detta lilla folk för allt vad de satte igång med, avskaffade dödsstraffet, startade alfabetiseringskampanj, byggde små hälsostationer…

De verkade tänka så rätt och veta vad de ville och vad stolta de var! 1981 var jag där på ett studiebesök anordnat av ABF och svenska FN-förbundet. Kom från mina ganska håglösa högstadieelever på Nolhagaskolan i Alingsås och mötte 15-åriga skolinspektörer, som när jag uttryckte min beundran över deras goda arbete, bara svarade: Än har jag inte gjort så mycket nytta för mitt land men jag hoppas få göra det i framtiden. Vilken målmedvetenhet och vilken glädje!

Jag åkte hem med barnteckningar och idéer om att göra något vattenprojekt. Började läsa spanska. Solidaritetsarbetet fyllde sedan min fritid under 15 års tid. Socialdemokratiska partidistriktet i norra Älvsborg försåg en liten stad i norra Nicaragua, Ocotal, med vattenslangar och kranar och människorna där organiserade sig och grävde ner ledningar. Kvinnorna kände sig som husmödrar, odlade grönsaker, tvättade och lagade mat. Barnadödligheten sjönk. Vi samlade in massor av pengar och hade studiecirklar. Så småningom gjorde vi resor dit och bjöd också in borgmästaren hit. Alingsås fick en kommunal vänort och en ny avdelning av Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua såg dagens ljus i Alingsås. Själv blev jag riksdagsledamot 1991. Då hade precis högern vunnit regeringsmakten, såväl där som här. Nu har Sverige stängt ambassaden och inga fler contairar med slangar och material far längre över Atlanten.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: