Den amerikanska livsstilen

Är man tillräckligt dum tillräckligt länge så blir fallet stort. Verkligheten smyger sig på sakta med säkert. Att förändra produktion och konsumtion i tid för att undvika ekonomiska och ekologiska katastrofer är klokt. Att låtsas som om oljan är oändlig, att vår livsstil är hållbar, att det bara är att köra på, att problemet bara är att få fart på hjulen igen, jag då kan inbromsningen bli smärtsam.
Den amerikanska livsstilen var aldrig hållbar, inte heller den svenska. Nu när världens en gång största företag gått i konkurs, kanske det är dags att inse att vi måste ompröva ett och annat. Att vi, du och jag, måste anpassa våra ekologiska fotspår så att vi inte förbrukar mer, eller släpper ut mer, än vad vår beskärda del är om vi tycker att alla människor är lika mycket värda. Och då måste vi minska vår köttkonsumtion till ett minimun och vårt bilåkande. Någon annan väg finns inte
Och varför ska just bilar tillverkas i Europa, när snart sagt alla annan produktion har flyttat till länder med lägre löner. Hur länge tror vi att vi kan sitta skyddade här som någon sorts överklass och bara konsumera det som lågavlönade slavar, ofta barn och unga kvinnor har slitit ihop till oss?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: