Kongressen i Skövde

Miljöpartiets kongress i Skövde konkurrerar i år med stora högtider i familjen, så jag åker bara dit en halv dag. Med mig har jag foldern
”Marit missar det mesta” som jag gjort och delar ut tillsammans med Nollsvält, rapporten som också blev ett studiematerial om hur man skulle kunna utrota extrem fattigdom och hunger.
Marit är förstås Marit Paulsen, etta på FP:s lista och alla citat från henne är hämtad ur hennes bok Lurad av laxen som fått stor uppmärksamhet.

http://www.makthavare.se inser jag att alla inte har förstått detta. Så här står det där:

På förstanamnsbasis med motståndarna

Bland allt material som sticks i händerna på kongressombud, besökare och journalister under mp-kongressen har Makthavare.se:s utsända reagerat särskilt över en folder betitlad ”Marit missar det mesta” som sägs vara framtagen av Lena Klevenås….

Det är den också. Man klagar också över att det inte står vem Marit är och att källhänvisningen till Marits påståenden saknas. Det är sant. Jag utgick från att alla förstod att det var Marit Paulson och att källan var hennes nya bok. Man förvånas också över att inte argumentationsmallar tagits fram för andra partiers kandidater. Men det är ju knappast min sak. Jag tog fram det jag ville dela med mig av till andra miljöpartister om det som är min huvudfråga, nollsvält. Som en argumentationshjälp i valrörelsen för den som behöver. Men journalister får naturligtvis också väldigt gärna använda den.

Annonser

3 svar to “Kongressen i Skövde”

 1. sten Says:

  På youtube finns en lustig film att titta på. Den heter ”Hitler skäller på s, v och miljöpartiet”. Den politiska oppositionen i ett nötskal kan man säga.

 2. Jerker Nordlund Says:

  Var kan man få tag i foldern om Marit P?

  • lenaklevenas Says:

   Kommer här, vill du ha en snygg tryckt variant så slå en signal till Mp Alingsås på 0733 889067 så skickar vi.
   Lena

   Marit missar det mesta.

   Argumentationshjälp i EU-valrörelsen 2009

   Från Lena Klevenås, Miljöpartiets kandidat nr 7 den 7 juni
   Med input från Carl Schlyter kandidat nr 1

   Millenniemål nr 1: Att utrota extrem fattigdom och hunger,
   med ett första delmål att halvera svälten till år 2015

   Situationen idag: Antalet svältande ökar dramatiskt och nu uppe i 963 miljoner människor, de flesta är barn. Varannan sekund dör en människa av kronisk undernäring under helt vardagliga förhållanden.

   Marit har en poäng i: Att vi måste se helheten
   Att lösningen ligger inom räckhåll
   Att spara mat och äta upp är klimatsmart
   Att köttkonsumtionen måste minska
   Att varje människa på jorden har samma rätt till liv
   Att svälten har berott på ren fattigdom

   Marit missar: Mat är en mänsklig rättighet enligt juridiskt bindande konventioner. Den svenska regeringen, inkl folkpartiet, kommer inte att ratificera det nya tilläggsprotokollet till konventionen om de ekonomiska, social och kulturella rättigheterna, ESK-konventionen, som FN:s generalförsamling antog i dec 2008. (Svar från Carl Bildt på riksdagsfrågan från Bodil Ceballos)

   Miljöpartiet vill: Att den svenska regeringen ratificerar protokollet så fort som möjligt. Protokollet ger en individuell klagomöjlighet inom FN-systemet till dem vars rätt till mat har kränkts. Varje lands regering måste respektera, skydda eller tillgodose sina medborgares rätt att kunna försörja sig. Alla gröna partiet i Europa arbetar för en snabb ratificeringsprocess.

   Läs Nollsvält där alla våra analyser och förslag finns!
   Studiematerialet finns att beställa via mp.se,
   rapporten finns på http://mp.se/files/81000-81099/file_81038.pdf

   Marit missar: Att EU:s handelsavtal ställer helt orimliga krav på investeringar, konkurrens och offentlig upphandling som bara gynnar europeiska storföretag utan hänsyn till människors rätt till t ex vatten. Samtidigt behåller EU subventionerna till sitt eget jordbruk.
   Handelspolitiken tar inte klimatfrågan på allvar och hindrar hållbar utveckling.

   Miljöpartiet vill: Att effektiv fattigdomsbekämpning och utrotande av hunger ska vara utgångspunkten för nya och rättvisa handelsregler.
   Att Sverige kraftfullt engagerar sig för att vatten är en mänsklig rättighet och att EU inte driver på privatiseringen av vattentjänster.
   Att Sverige arbetar för att rätten till mat garanteras i alla relevanta internationella överenskommelser.
   Att exportsubventionerna avskaffas. (MP.s rapport Nollsvält)

   Marit missar: Att en politik som ökar ekonomiska klyftor leder till för svag köpkraft. Den mat vi producerar idag skulle kunna räcka till dubbelt så många. Det är inte bristen på mat som gör att det finns svältande människor i världen, utan politiska hinder och bristen på köpkraft.

   Miljöpartiet vill: Att biståndet ska öka.
   Att Sverige i det internationella samarbetet ska arbeta för ekonomisk resursöverföring till förbättrade sociala skyddsnät.
   Alla gröna partier i Europa vill införa en skatta på valutatransaktioner, en s k Tobinskatt, att användas till medborgarnas bästa

   Marit påstår: Att ekologisk odling förvärrar svälten, eftersom skördarna blir mindre

   Fakta är: Då det intensivt handelsgödslade jordbruket i Sverige läggs om till ekologisk odling minskar skördarna. Men omläggning till ekologisk odling i mer extensivt brukade odlingsystem – exempelvis i Afrika – leder oftast till stora skördeökningar. Det är i dessa områden skördeökningarna behövs som mest.(SNF Organic agriculture and food security in Africa)
   I framtiden måste de biologiska systemen användas mer effektivt – utan tillskott av ändliga resurser och utan gifter som decimerar den biologiska mångfalden. Därför är den övergång till ett ekologiskt lantbruk som nu sker steg för steg så otroligt viktig.

   Marit påstår: att GMO behövs

   Fakta är: GMO är ett hot mot den biologiska mångfalden och därmed ett hot mot världens småbönder. De stora kemikalieföretagen tar kontroll över bondens liv genom att sälja hela paketet – genmodifierat utsäde, konstgödsel, bekämpningsmedel och bonden hamnar i skuldfälla. Gengrödorna leder till att odlaren helat tappar makten över maten, samtidigt som bolagen spelar rysk roulette med miljön och vår hälsa.

   Marit påstår: Att enbart det storskaligt effektiva kan förse oss med vardagsmat som räcker till alla

   Fakta är: Jordbruket förbrukar enorma mängder av energi i form av olja, el och fossilgas. Detta medför negativa effekter på klimat och ekosystem, vilket gör dagens jordbruk omöjligt i längden. Dessutom bygger dagens jordbruk på konstgödning som tillverkas av en ändlig resurs – fosfor.
   All mat och det vatten som behövs till jordbruket produceras av ekosystem. De fungerar bara med en mångfald av arter, det som kallas den biologiska mångfalden. I dag försvinner arter i en allt högre takt.

   Marit påstår: att ett kilo odlad lax kräver fem kilo foder varav 3 kilo är rent fiskmjöl. Hon kallar hon sin bok Lurad av laxen och påstår att det inte är särskilt smart att äta odlad lax.

   Fakta är: Fiskmjöl används fortfarande mest till att föda upp kycklingar, grisar och till kattmat. Fiskfoder till laxuppfödning består till minst 50% av vegetabilier.
   Ett kilo odlad lax kräver allt mindre foderfisk, nu är mängden ca 2 kilo. Odlad lax ligger inte bakom utfiskningen. (GP 11/4 2009)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: