Marit har också fel i att det bara är det storskaligt effektiva som kan förse oss med vardagsmat som räcker till alla

Självklart är det ekologiska jordbruket mer hållbart och det ger tillräckliga skördar för att alla skulle kunna äta sig mätta. Om nu alla fick tillgång till maten, förstås. Och det mest effektiva sättet att få skördarna att räcka vore väl att vi slutade föda upp djur och att köra bil på dem.

Men Marit påstår inte bara att ekologiskt leder till att fler kommer att svälta. Hon påstår också att det bara är det storskaligt effektiva som kan förse oss med vardagsmat som räcker till alla. Jag funderar på vilka det är hon menar med ”oss”. Inte är de alla de tusentals småbönder i syd som föses undan när stora transnationella livsmedelsföretag sätter upp plantager, allt från kaffe, grönsaker, frukt, sockerrör, bomull och bananer för att förse oss köpstarka med allt vad vi behöver. Själva kan de, om de blir heltidsanställda kvittera ut en lön på ca en dollar om dagen. Även heltidsarbetande lever ibland i extrem fattigdom. Så låg är lönen på rosfarmerna i Kenya t ex.

De flesta som är hungriga är just småbönder, varav 70 % är kvinnor, som trots att de odlar är så fattiga att de inte har råd att försörja sig själva och sina barn. Och de saknar ofta mark och fröer.

Men om det är brist på jordbruksmark i världen och skördarna är för små, då borde vi väl odla mer här i Sverige där vi har gott både om mark och vatten? Men det gör vi inte. Lönerna här är ju för höga så vi låter hellre människor långt borta producera vår mat för svältlöner på effektiva plantager. Helt i linje med den det storskaligt effektiva och med frihandelslogik som FP och dess främsta EU-kandidat företräder. Utvecklingsländernas komparativa fördel är ju låga löner, så därför äter vi de redan mätta den mat som de hungriga producerar. Och varje dag dör 27 400 människor mest barn av kronisk undernäring (enligt FN-förbundets senaste nr av Världshorisont.) Och vi låter det ske!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: