Ökad produktion hjälper inte världens hungriga!

DN skriver,12/4, i artikeln Ekomat till varje pris, att eko-skeptikerna menar att det är moraliskt förkastligt att ställa om jordbruket till att bli mindre effektivt när människor faktiskt svälter. Och med Marit Paulsen som frontfigur påstår man att vi måste öka skördarna för att kunna mätta alla hungrande människor. Men faktum är att det redan finns tillräckligt med mat för att alla ska kunna äta sig mätta. Att producera mer kommer inte att lösa problemet.

Vad som i stället behövs är respekt för mänskliga rättigheter! Mat är en mänsklig rättighet och de stater som undertecknat konventionen om Ekonomiska, Sociala och Kulturella rättigheter, har lovat att till det yttersta av sin förmåga och med alla tillgängliga resurser skydda, respektera och tillgodose sina medborgare rätt att kunna försörja sig på ett värdigt sätt.

Nu har äntligen (dec 2008) ett nytt tilläggsprotokoll till ESK-konventionen beslutats av FN:s generalförsamling. Ett bättre sätt att minska hungern än att bara producera mer, vore att se till att det snabbt ratificeras så att regeringarna får ett tydligare krav på sig att leva upp till vad de lovat.

Att bara producera mer leder bara till ökad animalieproduktion och kattmatsproduktion för rika människor. Att det finns mat i överflöd betyder inte att de människor som är hungriga får tillgång till den. I Argentina t ex produceras mat till 300 miljoner människor och där bor bara 40 miljoner. Trots detta finns det människor som inte har tillräckligt att äta. (Källa FN-förbundets Världshorisont 1/2009)

Om Marit Paulsen med flera verkligen vill utrota svälten vore ett första steg att se till att den svenska regeringen ratificerar tilläggsprotokollet med det snaraste! Men det har regeringen sagt att man inte tänker göra! Man tycker att det är svårt att precisera när en kränkning har begåtts, säger Carl Bildt. Trots att antalet kroniskt undernärda nu är uppe i en miljard människor. Behöver den svenska regeringen ha hjälp med detta står FIAN-sektioner över hela världen gärna till förfogande. Vi har dokumenterat ett flertal fall där sådana kränkningar är odiskutabla. Ofta beror det på att människor har blivit bortkörda från sina marker när företag även svenska, bedriver gruvbrytning, eller när man ska odla eucalyptus till pappersmassa och sockerrör till etanol. Gå gärna in på våra hemsida www-fian.se och http://www.fian.org

Lena Klevenås
ordf FIAN Sverige

Annonser

Ett svar to “Ökad produktion hjälper inte världens hungriga!”

  1. John Hasslinger Says:

    Här skriver en person som vet vad hon skriverom . Sant och träffade. Men politik och”egen” intresse går aldrig i samma spår. Vi människor – valboskap – skall invaggas i att vi gör rätt.

    Ta bort exporsubentionerna till främst Afrika – Ge afrikanerna en chance att producera till sig själv och sälja överskottet till oss.

    Sluta att ge EU bidrag till (oss ) bönder utan låt oss producera och sälja till de pris vi vill ha för att göra en vinst .

    Det passar inte bidrags ”svensson ” eller dollaramerikanen . Alltså gör vi som förrut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: