De gröna i Europa arbetar för snabb ratificering av matprotokollet

Vi de europeiska gröna partiets rådmöte i Bryssel antogs ett policydokument om mänskliga rättigheter. Man beslutade bl a de europeiska gröna partierna i Europa ska att arbeta för en så snabb ratificeringsprocess som möjligt av det nya tilläggsprotokollet till ESK-konventionen (om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna). Mat, utbildning, hälsovård, bostad är några av de mänskliga rättigheter som ingår i denna konvention. När tio länder har skrivit under träder protokollet i kraft.

Att rätten till mat kan kränkas så till den milda grad att det dör en människa av svält varannan sekund är ju helt oacceptabelt. Och en anledning är att regeringar kan strunta i sin egen fattiga befolkning utan att få någon särskild kritik för det. I Indien t ex som inte ens drabbas särskilt svårt av den ekonomiska krisen, föds hälften av barn gravt undernärda eftersom deras mammor inte haft tillräckligt att äta.

Med det nya matprotokollet får individer en möjlighet att klaga på sina regeringar inom FN-systemet. Det kommer att sätta ökad press på de regeringar som undertecknat konventionen att göra det de har lovat, nämligen att respektera, skydda, och i sista hand tillgodose sina medborgares rätt till mat och deras rätt att kunna försörja sig.

Men den nuvarande svenska regeringen tänker inte skriva under protokollet. Det är obegripligt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: